İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

4. Montreal Türk Filmleri Festivali yeni tatlar getirdi

Spread the love

Her zaman olduğu gibi Montreal sinemaseverlerine Türk sinemasının önemli ve yeni filmlerini sunan gazetemiz, bu yıl da birbirinden güzel filmleri izleyiciye sunmaktan kıvanç duydu.

4. Montreal Türk Filmleri Festivali ‘Batıya Bak’ filmiyle kapanış yaptı. Kapanış galasında 25 yıl önce Türk toplumunun Kanada’da kalışının sağlanması için çabalayan o günlerin kahramanları da anılarını anlattılar. Fotoğrafta, Özlem-Özgür Doygun, Gülizar Ersoy, Evren Duman, Atanas Katrapani, Louise Laurin ve Festival Başkanı Ömer Özen birlikte görülüyorlar.

Her zaman olduğu gibi Montreal sinemaseverlerine Türk sinemasının önemli ve yeni filmlerini sunan gazetemiz, bu yıl da birbirinden güzel filmleri izleyiciye sunmaktan kıvanç duydu.Gazetemizin bu yıl dördüncüsünü düzenlemiş olduğu Montreal Türk Kültür Günleri ve Montreal Türk Filmleri Festivali ilgili bir kalabalıkla Montreal’de kendinden söz ettirmeyi sürdürdü.

Bu yıl açılış filmi olarak geçen yılın önemli Altın Portakal ödüllerini toplayan ‘Güzel Günler Göreceğiz’ seçildi. Son zamanlarda dizi ve filmlerle kendinden çok söz ettiren Azeri kökenli genç oyuncu Nesrin Cavadzade‘nin Altın Portakal ödülünü aldığı film izleyicinin de oldukça ilgisini çekti.

Yine değişik festivallerde birçok ödül kazanan, başrollerini Serra Yılmaz, İrem Altuğ ve İdil Fırat‘ın paylaştığı Ümit Ünal‘ın filmi ‘Nar’ bir başka ilgi çeken filmlerden olurken, yine son dönemde kendinden çok söz ettiren ve küçük ekranlara Keşanlı Ali Destanı‘yla gelen Belçim Bilgin ve Mehmet Günsür‘ün baş rollerini paylaştığı Aşk Tesadüfleri Sever izleyicinin ilgisini çeken başka bir yapıt oldu. Tarık Akan ve Şerif Sezer’in çocuklarıyla birlikte oynadıkları Deli Deli Olma ise Kars’ın köylerinde geçen küçük ancak yürekleri büyük insanların sıcak öykülerini anlatıyordu. Sabahattin Ali’nin bir öyküsünden esinlenen Kar Beyaz filmi şiirsel bir anlatımla izleyiciyle buluşurken, son filmlerden Kırık Midyeler daha iyi bir yaşam için İstanbul gibi bir metropolün çarkları arasında yitmemeye çalışan yeni yetme çocukların yaşamlarını öykülüyordu. Tolga Karaçelik‘in ‘Gişe Memuru’ ise bir paralı yol gişe memurunun gerçekle hayalin karıştığı bir yaşam serüvenini gözler önüne seriyordu.

4. Montreal Türk Filmleri Festivali’nin sunuculuğunu Burçin Moralı yaptı.

Bu yıl iki belgeselin yer aldığı Montreal Türk Filmleri Festivali’nde Orkide Ünsür‘ün kısa filmi Metruk, İstanbul’daki terk edilmiş evleri kendine konu alırken, Aylin Eren, ‘Toroslarda Bir Efsane’ ile Dr. Halet Çambel’in Karatepe-Aslantaş yöresinde bütün bir yaşamını adamış olduğu Hitit kalıntılarını ortaya çıkarıp Türkiye’de gerçekleştirmiş olduğu Açık Hava Müzesi’nin öyküsünü anlatıyordu.

Atıl İnaç’ın Zincirbozan filmi bir başka önemli filmdi; ülkemizin kara tarihinden bir kesiti, 12 Eylül darbesine giden yollardaki tuzakları tüm çıplaklığıyla bir bir izleyiciye gösteriyordu.

 


4. Montreal Türk Filmleri Festivali Türk toplumunu anlatan ‘Batıya Bak’ ile kapanışını yaptı

Festival’in kapanış filmi 25 yıl önce Montreal’de Türk toplumunun yaşadığı sorunları ve çoğunluğun Kanada’da kalmasını sağlayan kitlesel kampanyaları yürüten gönüllü eylemcilere bir teşekkür olarak 1990 yılı yapımı ‘Batıya Bak’ oldu.

Batıya Bak filminin yapımcı-yönetmeni Werner Volkmer Ömer Özen’le birlikte.
Kapanış Galasına Fahri Başkonsolos Emin Battika, Turan Kalfa, Haktan Vardaryıldız, Yüksel-Gönül Oran, Noter Sevgi Kelci ve Metin Odyakmaz da katıldı.

Bu arada adını vermek istemeyen bir izleyici ise sitemlerini bildirmeden edemiyordu: “Adımı yazmanıza gerek yok; çünkü insanlar adıma takılıp söylemek istediklerimi duymazdan gelebilirler. Bu akşam burada ben bu güzel insanların çabalarıyla kalıcılığı sağlanan Türk toplumunu görmek isterdim. Biz Anadolu insanıyız. Vefa duygusunu bu kadar mı yitirdik? Bu insanlara küçük bir teşekkür için bile olsa bu salon doldurulamaz mıydı? Bu kadar mı maddeci olduk? Nerede benim Anadolu’mun güzel insanları? Sakın duymadık demesinler. Eğer ben bile duyup gelmişsem, bu insanlar hayda hayda duymuşlardır. Türk toplumunun bu insanlara minnet borcu vardır. Yazabilecekseniz söyleyeyim; inanın onlar adına bu akşam bu güzel insanlardan ben utandım.”Werner Volkmer’in gerçekleştirdiği belgesel Kanadalı Türklerin tarihini yeniden yaşatıyordu. O günlerin küçük Gülizar’ı bugün iki çocuk annesi başarılı bir işkadını, o günlerde dört yıl boyunca anne-babasından ayrı köyünde kalan küçük Özlem bugün Göçmenlik Bakanlığı’nda çalışan başarılı bir avukat, abi Özgür ise uluslararası siyaset mezunu olmuş genç bir girişimciydi. En önemli eylemcilerden Mustafa Doygun özel nedenlerle film gösterimine katılamazken, Türklerin burada kalması için çaba gösteren Atanas Katrapani ve yıllarca turist götürüp Türkiye’yi tanıtan emekli öğretmen Louise Laurin o günlerin canlı tanıkları ve eylemcileri olarak olayları anlattılar.

Ömer Özen kapanış konuşmasını yaparken.

Konuşmasında gönüllülere ve katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara da teşekkür eden Özen, ‘gelecek yıl görüşmek üzere hoşça kalın’ diyerek sözlerini bitirdi.Film Şenliği sonunda kapanış konuşmasını yapan Festival Başkanı Ömer Özen, ilgileri dolayısıyla izleyicilere teşekkür etti.


4. Montreal Türk Filmleri Festivali’nden görüntüler

4. Montreal Türk Filmleri Festivali için her şey hazır…
Ressam Pelin Yazar-Canez Cinema du Parc girişinde tanıtım yapıyor.
Atanas Katrapani, Dr. Aydın Yurtçu ve Ömer Özen açılış galasında.
İzleyiciler festival coşkusunu yaşadılar.
İzleyiciler filmin başlamasını bekliyorlar.
Duygu-Merve Sancak, Başak Sagitlier ve Nur Eradlı.
Muna Sağ filmleri tanıtıyor.
İzleyiciler film değerlendirmesinde bulunuyorlar.
Duygu Sancak ve Başak Sagitlier Ömer Özen’le birlikte.
Nihan-Nursel Özyavuz, Duygu-Merve Sancak ve Başak Sagitlier.
İzleyicilere festival kitapçığı sunuluyor.
Festival melekleri Başkan Ömer Özen’le.
Festival melekleri Başkan Ömer Özen’le.
Bir film çıkışında bazı festival melekleri ve izleyiciler Ömer Özen’le birlikte.
Montreal’e müziğiyle Latin rüzgârları getiren şarkıcı ve dans sanatçısı İrem Bekter kapanış galasında Ömer Özen’le birlikte.
25 yıl önce Türk toplumunun Kanada’da kalıcılığını sağlayan iki kahraman, Atanas Katrapani ve Louise Laurin.
Festival melekleri Başkan Ömer Özen’le.
İzleyiciler filmin başlamasını bekliyor.
Festival Kitapçığı, ve anıları…
ONF-Cinerobotheque’te gösterimde olan filmlerin afişleri.
Melekler tanıtımda.

Bizim Anadolu / Haziran-Temmuz 2012

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir