İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Montreal, Türk Film Haftasında gerçek bir şölen yaşadı

Spread the love

Gazetemizin 15. yıl kutlama etkinlikleri çerçevesinde, 1. Montreal Türk Kültür Günleri ve 1. Montreal Türk Filmleri Haftası düzenlendi.

Büyük Gala’da Collage Dance Ensemble muhteşem bir gösteri sundu. Fotoğraf: Mustafa Ünsal

22 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında yer alan kültürel etkinlikler, 22 Mayıs akşamı Cinéma du Parc‘ta düzenlenen 1. Montreal Türk Filmleri Haftası’nın açılış galasıyla başladı.

Açılış filmi olarak Devrim Arabaları’nın seçildiği gecede, galaya konuk yönetmen Tolga Örnek ve konuk tiyatro ve sinema oyuncusu Ali Düşenkalkar da katıldı.

Ayşegül Karslı‘nın sunuculuğunu yüklenmiş olduğu açılış galasında, 1. Montreal Türk Filmleri Haftası’nın Onur Ödüllerine layık görülen sanatçılarımız Tolga Örnek ve Ali Düşenkalkar, ödüllerini Montreal Türk Kültür Günleri Düzenleyici Başkanı, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Ömer Özen ve T. C. Kebek Başkonsolosu Emin Battika‘nın elinden aldılar.

Devrim Arabaları filminin gösteriminden sonra sorulara yanıt veren filmin yönetmeni Tolga Örnek ve ikinci gece gösterilen Korkuyorum Anne filminin başoyuncusu Ali Düşenkalkar, izleyicilerden tam not aldılar.

Devrim Arabaları 1. Montreal Türk Filmleri Haftası’nda En İyi Film seçildi. Fotoğrafta filmin yönetmeni Tolga Örnek ve oyuncu Ali Düşenkalkar ödülleriyle birlikte görülüyorlar.

1. Montreal Türk Filmleri Haftası’nda sırasıyla şu filmler gösterildi: Tolga Örnek’in Devrim Arabaları, Reha Erdem’in Korkuyorum Anne, Yüksel Aksu‘nun Dondurmam Gaymak, Nuri Bilge Ceylan’ın Mayıs Sıkıntısı, Özer Kızıltan’ın Takva, Nuri Bilge Ceylan‘ın Uzak ve Muharrem Gülmez – Sırrı Süreyya Önder‘in ortak yönetmenliğinde çekilen Beynelmilel filmi.

Resim ve Fotoğraf Sergileri

Büyük ilgi gören gazetemizin 15. kuruluş yılı kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği 1. Montreal Türk Kültür Günleri 29 Mayıs’ta Park Caddesi üzerinde bulunan Mile End Kitaplığı Sergi Salonu’nda, Asuman-Atanur Doğan, Ali Ataoğul, Orhan Alpaslan, Pelin Yazar-Canez ve Ali İhtiyar’ın katıldığı resim ve fotoğraf sergilerinin açılışıyla devam etti.

Gala ve Collage Dance Ensemble Gösterisi

Üç gün süren sergi sonunda, 31 Mayıs’ta Pierre-Péladeau Gösteri Merkezi’nin Pierre-Mercure Salonu unutulmaz bir dans, müzik ve halkoyunları şölenine tanık oldu.

Sanatsal etkinliklerini, ABD, Kanada ve Türkiye’de sürdüren, Boston’da yerleşik Ahmet Lüleci ve Collage Dance Ensemble‘in, Anadolu, Balkan, Kafkasya ve Ortadoğu halkoyunlarını çağdaş bir anlayışla harmanlayıp sergilemesi izleyicilerin damağında kalan unutulmaz bir tat, bir lezzet oldu.

İki saatlik soluk soluğa izlenen dans ve oyunların yanında The Dreyfus Affair müzik topluluğunun ortaya koyduğu müzik ve sürpriz bir şarkı ‘Üsküdar’a Gider iken Aldı da Bir Yağmur’ izleyicileri dans ve müziğin doyulmaz tatlarının yaşandığı unutulmaz bir şölene dönüştürdü.

Belgesel ve Kısa Film Günleri

Büyük Gala 31 Mayıs’ta sunuldu ancak etkinlikler devam etti.

Office National du Film (ONF)’in St-Denis Sokağı üzerindeki CinéRobothèque salonlarında bu kez belgesel filmler vardı. 1 Haziran’da bol ödüllü sanatçı İshak Işıtan‘ın 2001 yılında yaşanan Türkiye ve Arjantin’deki iktisadi bunalımın konu edindiği ve paranın öyküsünü anlattığı Para ve 1977’de İstanbul 1 Mayıs Mahallesi’ndeki gecekondu yıkımına karşı koyan mahalle halkının dayanışmasını konu edinen Direniş filmi gösterildi.

2 Haziran’da ise Bahar Çınarlı’nın 1924 Türk – Yunan nüfus mübadelesini ve yıllar sonra iki halk arasında yaşanan dostlukların konu edindiği Göçün ve Güzelliğin Diyarı filmiyle, ödüllü sanatçı Ali İhtiyar‘ın kısa filmleri Lal, Mavi ve Pencere gösterildi.

Filmlerin gösteriminde bulunan sanatçılar İshak Işıtan, Bahar Çınarlı ve Ali İhtiyar filmlere ilişkin söyleşide bulundular ve izleyicilerin sorularını yanıtladılar.

Fotoğraflar: Ömer Özen, Alper Oğuz, Sinem Vardaryıldız, Mustafa Ünsal, Volker Bodegom.

Bizim Anadolu / Haziran 2009

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir