BATIYA BAK (Belgesel)
Batiya Bak! (L’Appel de l’Ouest)
Documentaire
Batiya Bak (Look West)
Documantary
Renkli / Colour Couleur 57 minutes
French version / Subtitled in English
Version française / Sous-titree en anglais
Yazar/Yön./ Yapımcı/ Director, Producer, Script and Photography
Réalisateur, producteur, scénario et photographie: Werner Wolkmer
1986 yılında Türkiye’den Kanada’ya yoğun bir göçmen akımı oluyor ve gelenler sığınmacılık isteğinde bulunuyor. Oldukça uzun süren yönetimsel işlemlerden sonra bu gelenlerden bazıları 1988 yılında sınırdışı edilmeye başladı. Bu durum üzerine kamuoyu tepki göstermeye, basın-yayın olaya karışmaya ve Kanadalılar Türklere kucak açıp yanlarında yer aldı.
Olaylar sırasında 9 yaşında olan Gülizar Ersoy’un da içinde yer aldığı birçok kişiyi kamuoyu yakından tanımaya ve Türklerin yanında olmalarına olanak sağladı. Akıcı Fransızca konuşmasıyla kamuoyunun gönlünü kazanan 9 yaşındaki Gülizar’ın da ailesiyle sınırdışı edilmesi Türklerin bir simgesi haline geldi ve Kanadalılar Gülizar’la birlikte Türkleri korumaları altına aldılar.
Alman kökenli sinemacı Werner Wolkmer’in çektiği Batıya Bak filmi olaylara daha derinden bakmayı deneyen ve uzun süre kamuıoyunu oyalayan bir film oldu. Sinemacı Wolkmer sınırdışı edilen aileleri yakından izleyerek, akıllıca yönetilen bir basın-yayın kampanyası sayesinde nasıl Türklerin Kanadalılarca gönüllerinin kazandığını ve basının bir kamuoyu tartışmasını etkileyebileceğini gösteriyor.
Montreal Türk Filmleri Festivali olarak; olayların 25 yılını yaşadığımız bugünlerde Batıya Bak filmini göstererek bakan düşüren, göçmenlik yasasını değiştirten bu kampanyada hem etkin rol alan kişileri anımsayıp teşekkür etmek, hem de bir çoğu artık aramızda olmayan söz konusu olayın kahramanlarının ne olduğunu ve/ya da nerelere geldiğini gösterip yarına bir kayıt bırakmak istedik.
Aynı zamanda Montreal Türk Filmleri Festivali’nin kapanış filmi olan Batıya Bak’ın gösteriminde olaylarda rol alanlardan birçok konuğumuz olacak.
——-
In 1986, a group of Turkish nationals arrived in Canada claiming refugee status. After lengthy hearings, a number were expelled early in 1988. There was protest, intensive media coverage and an outpouring of public sympathy for the Turks. Against this backdrop, various individual figures emerged, including charismatic 9-year-old Gülizar Ersoy. This little girl, who speaks French fluently, and who was among those sent back to Turkey, became a symbol of the plight of Turks in Canada. But Batiya Bak! probes deep: while focusing closely on the lives of the families involved, it also shows how syrnpathy for the Turks was triggered by a clever media carnpaign and illustrates just how profoundly the media can influence public issues.
————-
En 1986, un fort contingent de ressortissants turcs débarque au Canada et demande le statut de réfugié. Après de longues démarches administratives, un certain nombre d’entre eux sont expulsés au début de 1988. L’opinion publique s’émeut, les médias s’en mêlent, et de nombreux Canadiens prennent fait et cause pour les Turcs.
Sur cette toile de fond se détachent plusieurs personnes, dont Gülizar Ersoy. Cette fillette de neuf ans qui parle couramment le français et qui est renvoyée en Turquie est devenue le symbole du calvaire subi par les Turcs. Batiya Bak! va au fond des choses : tout en suivant de près la vie des familles concernées, ce film montre comment la sympathie des Canadiens pour les Turcs a été savamment entretenue par une intelligente campagne médiatique, et à quel point la presse peut influencer le débat public.
***
TOROSLARDA BİR EFSANE / A Legend in the Taurus Mountains
Türkçe / İngilizce, 44 dk.
Yönetmen/ Senarya: Aylin Eren
Toroslarda Bir Efsane, 1946 yılında Karatepe-Aslantaş’ta keşfedilen Kral Asativatas’ın kalesinin öyküsüdür…
Dilbilimcilerin artık okunması umudunu yitirdiği, uzun zamandır bilinmeden kalmış Hitit hiyeroglif yazısının sırrı burada çözülecektir.
Film yerleşimin bulunuşundan, burada Prof. Dr. Halet Çambel öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk taş eser restorasyonuna ve kendi türünde ilk açıkhava müzesinin kuruluşuna kadar uzanan süreci, Karatepe-Aslantaş için yarım yüzyılı geçen bir sürede gösterilen büyük çabaları ve özverileri anlatıyor.
————–
A Legend in the Taurus Mountains is the tale of King Azatiwada’s castle, discovered in 1946 in Karatepe-Aslantaş. The puzzle of the as yet undecipherable ancient Hitite hieroglyph script on which linguists had given up all hope, was solved here.
The film tells the strory of Prof. Dr. Halet Çambel’s selfless efforts over more than half century. Her initiative brought about the first ever stone restoration performed in Turkey, as well as the first open-air museum of its kind the country.
***
METRUK (The Abandoned)
Yapımcı & Yönetmen / Producer & Director: Orkide Ünsür
Senaryo / Screenplay: Orkide Ünsür
Kamera & Kurgu / Camera & Editing: Umut Can Sevindik
Ses / Sound: Umut Can Sevindik & Orkide Ünsür
Kısa deneysel belgesel film / a short experimental documentary
Récompenses: The Indie Competition, Award of Merit Winner in Short Documentary Category, La Jolla, California / USA (June 2011)
Tek cümle / Logline: Metruk evler, terkedilmiş sevgililer gibidir. / Condemned houses are like abandoned lovers.
Condemned houses are like abandoned lovers that once shared good and bad moments. Now, because of abandonment and rejection they are left alone for selfdistruction. They are disappointed, upset and same proud. They’ll try to survive by resisting the passing of time. Yet if the lover comes back again one day, there is no possibility for living again together in the same house as it is. The house is now disconnected, worn by the weather and the aging of its stillness. The home has no more to offer as it once did.
Filmmaker Orkide Ünsür is observing the condemned houses in her neighbourhood…
AWARD:
The Indie Competition, Award of Merit Winner in Short Documentary Category, La Jolla, California / USA (June 2011)
FESTIVALS:
Official Selection for the 11th International Izmir Short Film Festival, Izmir/TURKEY (3-7 November 2010)
Ladyfest Ten Independent Art Festival, London/UNITED KINGDOM (12-14 November 2010)
FIFE 28th International Environmental Film Festival -The Category Of Urban- Paris/FRANCE (24-30 November 2010)
7th IAWRT Asian Women’s Films Festival, New Delhi/INDIA (5-8 March 2011)
9th International Environmental Short Film Festival -Finalist- Istanbul/TURKEY (27-30 April 2011)
Swansea Bay Film Festival 2011 -Finalist- (Best International Short Under 30 min.) Welsh/UNITED KINGDOM ( 7-15 May 2011)
14th CinemAmbiente Environmental Film Festival -The Section Of Panaroma – Turin / ITALY (May 31st – June 5th 2011)
Festival International du Film Merveilleux- Finalist- Paris / FRANCE (30 June – 2 July 2011)
Official Selection for the Heart of England International Film Festival, Worcestershire/UNITED KINGDOM (7-18 September 2011)
International Film Festival Ireland (IFFI) -Finalist- Tipperary/ IRELAND (1-9 September 2011)
16th Boston Turkish Festival, Documentary & Short Film Competition, Finalist, Boston, Massachusetts/USA (December 1-8 2011)
Selected for the OFF ’12 ODTU Film Festival, Ankara/TURKEY (28 February-2 March 2012)
***
İlk yorum yapan siz olun