İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

7. Montreal Türk Filmleri Festivali dolu dolu geçti

Spread the love

Bir hafta süren ve 8-14 Mayıs tarihlerinde yer alan 7. Montreal Türk Filmleri Festivali dolu dolu geçti.

Montreal’den ‘Benimle Oynar mısın?’a Ödül

Alma Terziç, Kayhan Yıldızoğlu ve Oktay Gürsoy 'Öyle Sevdim ki Seni' filminde...
Alma Terziç, Kayhan Yıldızoğlu ve Oktay Gürsoy ‘Öyle Sevdim ki Seni’ filminde…

Orhan Tekeoğlu’nun ‘Öyle Sevdim ki Seni’ adlı filmiyle açılış yapan 7. Montreal Türk Filmleri Festivali, Beşiktaş’ın çArşı taraftar grubunun halkın yaşam alanlarının daraltılmasına karşı duruşunun öyküsünü, bunun yanında uzun süre ayrı kalan bir anne-kızın yeniden yakınlaşmasını konu alan ve Eyşan Özhim, Uğur Polat, Altan Erkekli gibi ünlü oyuncuların yer aldığı Aydın Bulut’un ‘Benimle Oynar mısın?’ filmiyle devam etti.

Arda Kural ve Ali Düşenkalkar 'Kutsal Bir Gün'ün bir sahnesinde.
Arda Kural ve Ali Düşenkalkar ‘Kutsal Bir Gün’ün bir sahnesinde.

Ali Düşenkalkar ve Arda Kural’ın başrollerini paylaştığı Serdar Temizkan’ın ‘Kutsal Bir Gün’, Semir Aslanyürek’in Yılmaz Güney’e adadığı epik bir yol öyküsünü anlatan ‘Lal’ filminin de gösterildiği, herhangi bir kamu kurumundan destek almadan yedi yıldan beri bağımsız bir anlayışla Türk sinemasını Montreal’de tanıtan Montreal Türk Filmleri Festivali’nin izlencesinde, Cengiz Dağcı’nın ‘Korkunç Yıllar’ romanından uyarlanan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Kırım Türklerinin yurt ve yaşam kavgasını anlatan, Murat Yıldırım ve Selma Ergeç’in başrollerini paylaştığı Burak Can Arlıel’in ‘Kırımlı’ filmi de vardı.

Feride Çetin 'Lal'da çoban kızı oynadı.
Feride Çetin ‘Lal’da çoban kızı oynadı.

Kapanışını Kürşat – Gerçek Alnıaçık ve Nazlıcan Tuncalı’nın paylaştığı bir 12 Eylül dönemi filmi olan Mahur Özmen’in ‘Beni Sen Anlat’ filmiyle yapan Montreal Türk Filmleri Festivali yedinci yılını da büyük bir coşkuyla geride bıraktı.

Murat Yıldırım ve Selma Ergeç Kırımlı'da başrolleri paylaştılar.
Murat Yıldırım ve Selma Ergeç Kırımlı’da başrolleri paylaştılar.

Kendisini ‘Şellale’ ve ‘Eve Giden Yol’ gibi filmlerle tanıdığımız, 7. Montreal Türk Filmleri Festivali’ne ‘Lal’ filmiyle usta yönetmen Semir Aslanyürek konuk olarak katılırken, kendisine ‘Kutsal Bir Gün’ün başoyuncusu ünlü oyuncu – yönetmen Ali Düşenkalkar ve Montreal Türk toplumu izleyicilerinin daha çok dizilerden tanımış olduğu ‘Beni Sen Anlat’ filminin başoyuncuları Kürşat-Gerçek Alnıaçık da eşlik etti.

Nazlıcan Tuncalı, Kürşat Alnıaçık ve Gerçek Sağlar Alnıaçık 'Beni Sen Anlat'ta birlikte.
Nazlıcan Tuncalı, Kürşat Alnıaçık ve Gerçek Sağlar Alnıaçık ‘Beni Sen Anlat’ta birlikte.

7. Montreal Türk Filmleri Festivali’nin Kısa Film bölümünde finale kalan ‘Tek Çilekli Pasta’, ‘Kafa’, ‘Vitrin’, ‘Alamor’, ‘Temiz’, ‘Hırsız Var!’ ve ‘Mama’ gösterilirken, Belgesel bölümünde ‘Kul Dağı’, ‘Hakkâri’nin Gizemli Taşları’ ve ‘Nail V.’ adlı filmler gösterildi.

Ödül Kazanan Filmler

İzleyici Ödülünü alan 'Benimle Oynar mısın'da Eyşim Özhan, Rüzgar Boyle ve Ertan Saban birlikte...
İzleyici Ödülünü alan ‘Benimle Oynar mısın’da Eyşan Özhim, Rüzgâr Boyle ve Ertan Saban birlikte…

Bu yıl uzun film dalında ödül verilmezken, İzleyici Ödülü çArşı taraftar grubunun öyküsünü anlatan Aydın Bulut’un ‘Benimle Oynar mısın?’ adlı yapıtına gitti.

İzleyici Ödülü ‘Benimle Oynar mısın?’a

Aydın Bulut ve Eyşan Özhim
Aydın Bulut ve Eyşan Özhim

Elektronik iletiyle ulaştığımız ‘Benimle Oynar mısın?’ filminin yapımcısı ve başrol oyuncusu Eyşan Özhim ve yönetmeni Aydın Bulut ödüle ilişkin duygularını şöyle paylaştılar:

Aldığımız bu ödül bize yeni hayaller kurmak ve yeni filmler yapma heyecanı verdi. Filmimizin beş hafta süren çekimleri 22 Mayıs 2013’te son bulmuştu. Biz montaja hazırlanırken Gezi olayları başladı. Filmde anlatılanlar sokakta yaşanmaya başlamıştı. Gezi direnişinin ruh haliyle, filmimizin duygusu, bir tarihsel rastlantıyla iç içe geçmişti.

Çekim sürecinde yaşadığımız engellemeler ve zorluklar Gezi direnişi sonrasında daha fazla büyümüştü. Filmimiz “Benimle Oynar mısın?” hakkettiği izleyiciyle buluşamamıştı. Bu nedenle festivallerde aldığı “halk ödülleri” bizi gururlandırıyor. Montreal Türk Filmleri Festivali’ne ve izleyicilerimize özel olarak teşekkür ederiz. Saygı ve sevgilerimizle…”

En İyi Kısa Film Ödülü'nü alan 'Temiz'den bir sahne.
En İyi Kısa Film Ödülü’nü alan ‘Temiz’den bir sahne.

En İyi Kısa Film Ödülü ‘Temiz’e

Şevket Onur Cihan
Şevket Onur Cihan

En İyi Kısa Film Ödülü’nü Şevket Onur Cihan’ın filmi ‘Temiz’in kazandığı 7. Montreal Türk Filmleri Festivali’nde, En İyi Belgesel Ödülü’nü düşün ve eylem adamlığının yanında konu üzerine akademik geçmişi olmayan, ancak mimarlıkta önemli yapıtlara imza atan Nail V. Çakırhan’ın yaşamının konu edildiği Kurtuluş Özgen’in ‘Nail V.’ adlı filmi aldı.

Filmi En İyi Kısa Film Ödülü’ne layık görülen Şevket Onur Cihan aldığı ödüle ilişkin şunları söyledi: “Türkiye’de yaşanmış gerçek bir öyküyü İngiltere’ye uyarlayarak çektiğim ‘Clean/Temiz’ filmine Montreal Türk Filmleri Festivali’nde verilen bu ödül benim için çok anlamlı. Önyargı konusunu elen alan bu filmin bir başka kıtada böyle bir karşılık bulması bu sorunun evrensel boyutuna dikkat çekiyor. Bu anlaşılması zahmetli olabilecek filmi seyredip bu ödüle layık görenlere teşekkür ederim.”

En iyi Belgesel Ödülü Nail V'nin
En iyi Belgesel Ödülü Nail V’nin

En İyi Belgesel Ödülü ‘Nail V.’ye

Kurtuluş Özgen
Kurtuluş Özgen

Heyecanını Festivale gönderdiği iletisine yansıtan ‘Nail V.’nin yönetmeni Kurtuluş Özgen ise duygularını şöyle dile getirdi:Montreal Türk Filmleri Festivali’nde “Nail V.”nin en iyi belgesel film seçilmesinden dolayı çok sevinçliyim. Beni bu ödüle layık gören değerli jüri üyelerine teşekkür ederim. Belgesel sinemayı; görülmeyeni görünür kıldığı, toplumsal fenomenleri anlamaya ve anlatmaya imkân tanıdığı, yitip gitmekte olanı tarihe kayıt ettiği, içinde avangardı barındırdığı ve gerçekten “bağımsız” sinema yapmama imkân tanıdığı için çok değerli buluyorum. Bu bağlamda Montreal Türk Filmleri Festivali’nin belgesel film yarışması düzenlemesi biz belgesel sinemacılar açısından çok önemli. Festival komitesine, festival gönüllülerine ve festival takipçilerine gönülden teşekkür ediyorum.”

Başkan Ömer Özen izleyicilerle...
Başkan Ömer Özen izleyicilerle…

Montrealli sinemaseverler her yıl Mayıs ayını iple çektiklerini söylediler

Mayıs ayını iple çektiklerini, Montreal Türk Filmleri Festivali’ni başından beri ilgiyle izlediklerini belirten Kanadalı sinemasever izleyicilerin yoğun ilgisi görülmeye değerdi.

Ömer Özen, Ali Düşenkalkar ve Semir Aslanyürek sunumda.
Ömer Özen, Ali Düşenkalkar ve Semir Aslanyürek sunumda.

Bir kapanış konuşması yapan Festival Başkanı Ömer Özen katılımcılara ve izleyicilere ilgileri dolayısıyla teşekkür ederken, Festivalin yaşamasının ancak gönüllü katılımcıların ve izleyicilerin bu ilgileriyle olacağını bildirdi. Yedi yıldan beri gönüllülerce büyük fedakârlık gösterilerek Festivalin ayakta tutulduğunun altını çizen Başkan Özen, herhangi bir kamu kurumundan destek almadıklarını dile getirerek, toplumun ve izleyicilerin festivallerine daha çok sahip çıkmasını istedi.

Katılım plaketleri ve çiçek alan konuk sanatçılar Kapanış Töreni'nde.
Katılım plaketleri ve çiçek alan konuk sanatçılar Kapanış Töreni’nde.

Kebek Eyaleti Kültür Bakanlığı yetkilileri, Montreal Başkonsolosluk yetkilileri, Türkiye’nin Uluslararası Sivil Havacılık Daimi Temsilcilik yetkilileri ve yoğun bir izleyici topluluğunun katıldığı Kapanış Galasında, konuk sanatçılara katılım plaketleri ve Montreal Türk Kadınlar Derneği’nce çiçekler sunuldu.

Bizim Anadolu / Haziran 2015

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir